Hoe Bruce Springsteen op gitaar te spelen (2023)

Wil je leren hoe je deiconische gitaarriffsvan Bruce Springsteen? Maak je klaar om het podium te rocken met de Boss zelf! In dit artikel duiken we in de wereld van Bruce Springsteengitaar spelenen laat je zien hoe je zijn kenmerkende geluid op je eigen instrument kunt recreëren. Van de essentiële akkoorden tot het ritmischetokkelende patronen, leiden we je stap voor stap door de technieken die zijn muziek bepalen. Dus pak je gitaar, laat je innerlijke rockster los en laten we aan de slag gaan!

In deze uitgebreide gids splitsen we de gitaarstijl van Bruce Springsteen op in gemakkelijk te begrijpen stappen. Je zult de essentiële akkoorden ontdekken die in zijn liedjes worden gebruikt, de zijne onder de knie krijgenunieke tokkelpatronen, en ontdek de geheimen achter zijn iconische riffs. Of je nu een beginner of een ervaren gitarist bent, dit artikel biedt je de tools en technieken om de muziek van Bruce Springsteen met vertrouwen en authenticiteit te spelen.

Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in de wereld van de Boss terwijl we je meenemen door een selectie van zijn populairste nummers. We analyseren de akkoordprogressies, ontdekken de tokkelpatronen en onthullen eventuele speciale technieken die in elk nummer worden gebruikt. Aan het einde van dit artikel kun je niet alleen de nummers van Bruce Springsteen spelen, maar krijg je ook inzicht in zijn stijl, waardoor je je eigen unieke geluid kunt ontwikkelen.

Dus, ben je klaar om een ​​gitaarspelende kracht te worden om rekening mee te houden? Laten we de kracht van de muziek van Bruce Springsteen ontketenen en je gitaarvaardigheden als nooit tevoren aanwakkeren. Maak je klaar om het podium te rocken met de rocklegende uit het hart en breng je gitaarspel naar nieuwe hoogten!

Vereiste uitrusting

Bij het spelen van Bruce Springsteen-nummers op gitaar is het hebben van de juiste apparatuur cruciaal. Dit is wat je nodig hebt:

 • Gitaar: Kies tussen akoestisch of elektrisch, op basis van uw voorkeur en het gewenste geluid.
 • Gitaarplectrums: Experimenteer met verschillende diktes en materialen voor een aangepaste toon.
 • Gitaarband: Zorg voor comfort en veiligheid tijdens het optreden.
 • Gitaarstemapparaat: houd uw instrument gestemd voor nauwkeurig spelen.
 • Capo (optioneel): Ontdek verschillende voicings en toonhoogtevariaties.
 • Versterker (voor elektrische gitaar): geef vorm aan je klank en herschep het geluid van Springsteen.

Met de juiste uitrusting ben je klaar om te rocken als de baas en begin je aan een door Springsteen geïnspireerde muzikale reis.

Bekend met de stijl van Bruce Springsteen

Om de essentie van de muziek van Bruce Springsteen echt op gitaar vast te leggen, is het essentieel om zijn kenmerkende stijl en de invloeden die zijn spel vormgeven te begrijpen. De muziekstijl van Springsteen is geworteld in rock uit het hart, gekenmerkt door zijn rauwe energie, introspectieve teksten en boeiende verhalen. Zijn gitaarspel weerspiegelt deze kwaliteiten en toont een mix van kracht, emotie en ritmische complexiteit.

Bij het verkennen van de stijl van Bruce Springsteen op gitaar vallen verschillende kenmerken op, die elk bijdragen aan het unieke geluid dat het publiek al tientallen jaren boeit:

1. Tokkelpatronen: De nummers van Springsteen worden vaak aangedreven door energieke tokkelpatronen die ze een levendig, anthemisch karakter geven. Van de aanstekelijke grooves van "Born to Run" tot het stuwende ritme van "Dancing in the Dark", zijn tokkelpatronen vormen de basis voor de dynamische kracht van zijn muziek.

2. Ritmische variaties: Het gitaarspel van Springsteen staat bekend om zijn ritmische variaties, met syncopen, accenten en subtiele nuances om een ​​boeiend samenspel tussen de zang en het instrument te creëren. Deze ritmische ingewikkeldheden voegen diepte en textuur toe aan zijn liedjes, boeien luisteraars en stimuleren de emotionele impact van de muziek.

3. Akkoordprogressies: De akkoordprogressies van Springsteen bevatten vaak een mix van open akkoorden en barre-akkoorden, waardoor zijn muziek een rijk en vol geluid krijgt. Deze progressies creëren een gevoel van beweging en spanning, een perfecte aanvulling op de introspectieve aard van zijn teksten en waardoor de liedjes diep resoneren met luisteraars.

4. Gebruik van open akkoorden en barre-akkoorden: Springsteens spel bevat vaak open akkoorden, die zorgen voor een warme en levendige klankkwaliteit. Bovendien gebruikt hij barre-akkoorden om intensiteit en kracht aan bepaalde passages toe te voegen, waardoor hij momenten van climax-energie in zijn muziek creëert.

5. Integratie van Fingerpicking-technieken: In sommige nummers demonstreert Springsteen zijn veelzijdigheid door fingerpicking-technieken toe te voegen, waardoor zijn gitaarspel een delicate en ingewikkelde laag krijgt. Deze momenten van met de vinger uitgekozen passages geven de muziek een zachtere en intiemere kwaliteit, wat het vermogen van Springsteen benadrukt om met zijn spel een scala aan emoties op te roepen.

Door jezelf vertrouwd te maken met deze kenmerken van Springsteens stijl, kun je beginnen met het ontrafelen van de geheimen van zijn gitaarspel. Luister goed naar zijn opnames en let op de tokkelpatronen, akkoordprogressies en ritmische nuances die zijn muziek bepalen. Bestudeer live optredens en interviews om inzicht te krijgen in zijn technieken en benadering van het instrument. Omarm de passie en energie die Springsteen in zijn muziek brengt, en laat het je eigen spel inspireren.

Als je aan je reis begint om de gitaarstijl van Bruce Springsteen onder de knie te krijgen, onthoud dan dat oefening en toewijding de sleutelwoorden zijn. Werk aan het perfectioneren van de tokkelpatronen, experimenteer met akkoordprogressies en het opnemen van de ritmische variaties die zijn muziek zijn uitgesproken smaak geven. Naarmate je meer op je gemak raakt met zijn stijl, voel je vrij om je eigen persoonlijke touch toe te voegen, zodat je interpretatie naar voren komt terwijl je trouw blijft aan het hart en de ziel van Springsteens muziek.

Dus pak je gitaar, dompel jezelf onder in de wereld van de iconische liedjes van Bruce Springsteen en begin aan een muzikaal avontuur dat je passie voor gitaar spelen zal aanwakkeren. Laat je leiden door de kracht van Springsteens stijl terwijl je de ritmische energie, suggestieve akkoordprogressies en boeiende verhalen omarmt die zijn legendarische geluid bepalen.

Essentiële akkoorden

Hoe Bruce Springsteen op gitaar te spelen (1)Foto door – scribdassets

Om nummers van Bruce Springsteen op gitaar te spelen, is het belangrijk om de essentiële akkoorden te beheersen die vaak in zijn muziek worden gebruikt. Deze akkoorden dienen als basis voor zijn iconische liedjes en geven de geest van zijn stijl weer. Hier zijn enkele essentiële akkoorden om op te focussen:

 • Open akkoorden: G majeur (G), D majeur (D) en C majeur (C)
 • Barré-akkoorden: F majeur (F), B mineur (Bm) en A majeur (A)

Deze akkoorden zijn te vinden in verschillende Springsteen-nummers, zoals 'Born to Run', 'Thunder Road' en 'Badlands'. Door deze akkoorden te oefenen en ze in je spel op te nemen, kun je de essentie van Springsteens muziek vangen en authentieke vertolkingen van zijn liedjes creëren.

Tokkelende patronen

Hoe Bruce Springsteen op gitaar te spelen (2)Krediet: https://scribdassets.com

Een van de bepalende kenmerken van het gitaarspel van Bruce Springsteen zijn zijn kenmerkende tokkelpatronen. Deze patronen bezielen zijn muziek met een ritmische energie die zowel aanstekelijk als boeiend is. Het begrijpen en beheersen van deze tokkelpatronen is de sleutel tot het herscheppen van het authentieke geluid van zijn liedjes. Laten we er een paar induikengemeenschappelijke tokkelpatronenin dienst van Bruce Springsteen, ze opsplitsen en voorbeelden geven van nummers waar ze worden gebruikt.

(Video) Leer The River van Bruce Springsteen spelen | gitaarles voor beginners

1. Recht achtste noot tokkelpatroon:

Dit is een van de meest fundamentele tokkelpatronen die Springsteen gebruikt. Het gaat om het gelijkmatig tokkelen van achtste noten in een neerwaartse beweging. Het ritme creëert een gestage puls die het nummer vooruit stuwt. Nummers als "Born to Run" en "Badlands" laten dit patroon zien en stuwen de muziek voort met een energieke groove.

2. Neerslag tokkelpatroon:

Een ander veel voorkomend tokkelpatroon in de muziek van Springsteen is het neerwaartse slagpatroon. Het gaat om alleen tokkelen op de downbeat, waardoor een gedurfd en stuwend ritme ontstaat. Dit patroon is prominent aanwezig in nummers als "Dancing in the Dark" en "Hungry Heart", waar de sterke neerwaartse slagen de muziek een gevoel van urgentie en kracht geven.

3. Upstroke tokkelpatroon:

In tegenstelling tot het neerwaartse slagpatroon, benadrukt het opwaartse slagpatroon het tokkelen op de opmaat. Deze techniek creëert een lichter en delicater geluid en voegt nuance en textuur toe aan de muziek. Nummers als "The River" en "Thunder Road" bevatten secties waarin Springsteen opwaartse bewegingen opneemt om de dynamiek te versterken en een gevoel van introspectie op te roepen.

4. Tokkelen met accenten:

Springsteen neemt vaak accenten op in zijn tokkelpatronen om nadruk te leggen en een dynamisch gevoel te creëren. Deze accenten omvatten het tokkelen van bepaalde beats of strijkers met meer kracht of intensiteit. Ze injecteren een ritmische variatie die de algehele groove van het nummer verbetert. Luister naar nummers als "Glory Days" en "The Promised Land" om te horen hoe Springsteen vakkundig accenten verwerkt om een ​​boeiend en gedenkwaardig ritme te creëren.

5. Combinatiepatronen:

Springsteen staat bekend om zijn vermogen om verschillende tokkelpatronen te combineren om unieke ritmische texturen te creëren. Hij schakelt naadloos tussen patronen om de energie en emotie van zijn muziek naar een hoger niveau te tillen. In nummers als 'Born in the USA' en 'Rosalita' vind je combinaties van gewoon getokkel van achtste noten, accenten en dynamische veranderingen die bijdragen aan de rijkdom en complexiteit van het geluid.

Het beheersen van de tokkelpatronen van Bruce Springsteen vereist oefening en aandacht voor detail. Let goed op het ritme, de tokkeltechniek en de dynamiek van elk patroon. Oefen met metronomen of drumtracks om een ​​solide gevoel voor timing en groove te ontwikkelen. Als je je meer op je gemak voelt, probeer dan deze patronen in je eigen spel op te nemen en ze aan te passen aan je persoonlijke stijl.

Uitsplitsingen van nummers

Laten we eens kijken hoe we enkele van de populaire liedjes van Bruce Springsteen op gitaar kunnen spelen. Hier zijn uitsplitsingen van een paar iconische nummers:

 1. "Geboren om te rennen":
 • Akkoorden: E, G, D, A, F#m, B
 • Strumming: recht patroon van achtste noten
 • Technieken: Palm dempen, arpeggio's
 • Tips: focus op vloeiende overgangen en dynamische veranderingen.
 1. "Donderweg":
 • Akkoorden: D, G, A, Bm, F#m, G
 • Strumming: mix van neerwaartse en opgaande slagen
 • Technieken: Fingerpicking, arpeggio's
 • Tips: Benadruk frasering en speel met zachte dynamiek.
 1. "Dansen in het donker":
 • Akkoorden: B, F#, G#m, E, C#m, A
 • Strumming: Neerwaartse slagen met off-beat opgaande slagen in het pre-refrein
 • Technieken: Palm dempen, powerakkoorden
 • Tips: Houd een rijritme aan en let op de dynamiek.

Door deze akkoorden, tokkelpatronen en technieken te leren, ben je op weg om de nummers van Bruce Springsteen authentiek te spelen en hun essentie vast te leggen. Blijf oefenen en geniet van de reis van het beheersen van zijn muziek op de gitaar.

Je eigen stijl ontwikkelen

Als het op gitaar spelen aankomt, is het vinden van je eigen unieke stijl een reis die je in staat stelt je creativiteit en individualiteit tot uitdrukking te brengen. De muziek van Bruce Springsteen dient als een krachtige inspiratiebron voor aspirant-gitaristen die hun eigen geluid willen ontwikkelen. Door zijn technieken toe te passen en de essentie van zijn muziek te omarmen, kun je je eigen muzikale pad uitstippelen. Hier zijn enkele suggesties om u te helpen uw eigen gitaarspelstijl te ontwikkelen, beïnvloed door Bruce Springsteen.

1. Bestudeer de technieken van Springsteen:

 • Analyseer zijn akkoordprogressies, tokkelpatronen en fingerpicking-technieken.
 • Let op zijn gebruik van dynamiek, ritmische variaties en songarrangementen.
 • Observeer hoe hij verschillende elementen combineert om een ​​uitgesproken en meeslepend geluid te creëren.

2. Omarm veelzijdigheid:

 • Experimenteer met verschillende genres en stijlen buiten de muziek van Springsteen.
 • Gebruik elementen van blues, rock, folk en andere genres om je muzikale palet uit te breiden.
 • Pas de technieken van Springsteen aan verschillende contexten aan en onderzoek hoe ze je spel in verschillende genres kunnen verbeteren.

3. Maak het je eigen:

 • Gebruik de technieken van Springsteen als basis, maar voeg je eigen wendingen en verfraaiingen toe.
 • Wijzig akkoorden, verken alternatieve stemmingen of experimenteer met verschillende gitaareffecten om een ​​unieke sonische signatuur te creëren.
 • Verwerk je persoonlijke ervaringen en emoties in je spel en verwerk je eigen verhaal in de muziek.

4. Oefen met toewijding:

 • Consistent oefenen is de sleutel tot het verfijnen van je vaardigheden en het ontwikkelen van je eigen stijl.
 • Besteed elke dag tijd om aan techniek te werken, nieuwe liedjes te leren en improvisatie te verkennen.
 • Concentreer u op het beheersen van de nummers die u het meest aanspreken en duik diep in hun nuances en fijne kneepjes.

5. Zoek inspiratie buiten Springsteen:

(Video) The River Easy Guitar Lesson | Bruce Springsteen

 • Ontdek andere gitaristen en muzikanten die Springsteen hebben beïnvloed.
 • Haal inspiratie uit een breed scala aan artiesten om een ​​divers muzikaal vocabulaire te cultiveren.
 • Gebruik elementen uit verschillende genres en tijdperken om een ​​unieke mix van invloeden te creëren.

Vergeet niet dat het ontwikkelen van je eigen stijl tijd en geduld kost. Omarm de reis en geniet van het proces van zelfontdekking door je gitaarspel. Wees niet bang om risico's te nemen, fouten te maken en nieuwe gebieden te verkennen. De sleutel is om trouw te blijven aan jezelf en je te laten leiden door je passie.

Aanvullende bronnen

Om je gitaarspel verder te verbeteren en dieper in de wereld van de muziek van Bruce Springsteen te duiken, is er een schat aan aanvullende bronnen beschikbaar. Deze bronnen kunnen waardevolle inzichten, technieken en begeleiding bieden om je te helpen je groei als gitarist voort te zetten. Hier zijn enkele aanbevolen bronnen om te verkennen:

1. Boeken:

 • "Bruce Springsteen: leer gitaar spelen met de liedjes van Bruce Springsteen" door Bruce Springsteen en Pete Billmann. Dit instructieboek bevat transcripties van de liedjes van Springsteen, akkoordprogressies en tokkelpatronen, vergezeld van gedetailleerde uitleg en analyse.
 • "Gitaar voor Dummies" van Mark Phillips en Jon Chappell. Deze uitgebreide beginnersgids behandelt essentiële gitaartechnieken, theorie en geeft voorbeelden van liedjes in verschillende genres, waaronder de muziek van Springsteen.

2. Online tutorials en instructievideo's:

 • YouTube: er zijn talloze kanalen gewijd aan gitaarlessen en tutorials. Verken kanalen zoals GuitarLessons365Song en Marty Music voor diepgaande tutorials over het spelen van Springsteens liedjes, evenals andere gitaargerelateerde tips en technieken.
 • Websites: Websites zoals Ultimate Guitar, Guitar Tricks en JustinGuitar bieden een breed scala aan gitaarlessen, akkoordenschema's en tabbladen, waaronder de liedjes van Springsteen.

3. Professionele lessen en lokale gitaargemeenschappen:

 • Overweeg professionele gitaarlessen te nemen bij een gekwalificeerde instructeur die persoonlijke begeleiding en feedback kan geven over je speeltechniek, muzikaliteit en interpretatie van de muziek van Springsteen.
 • Lid worden van een lokale gitaargemeenschap of workshops en jamsessies bijwonen, kan mogelijkheden bieden om contact te makenmede gitaristen, deel kennis en doe inspiratie op bij anderen.

4. Springsteen's live optredens en concertopnames:

 • Het bekijken van live optredens en concertopnamen van Bruce Springsteen kan waardevolle inzichten opleveren in zijn gitaarspelstijl, podiumpresentatie en algemene muzikaliteit. Bestudeer zijn technieken, improvisaties en interacties met de band om een ​​beter begrip van zijn muziek te krijgen.

Onthoud dat consistent oefenen en toewijding de sleutel zijn tot het verbeteren van je gitaarvaardigheden. Neem de tijd om deze bronnen te verkennen en stem uw leerervaring af op uw voorkeuren en doelen. Of je nu liever leert uit boeken, online tutorials of door professionele begeleiding, een combinatie van deze bronnen kan een goed afgeronde benadering van je gitaaropleiding bieden.

Meer vragen

Hoe kan ik gitaar leren spelen zoals Bruce Springsteen?

Om gitaar te leren spelen zoals Bruce Springsteen, begin je met het bestuderen van zijn stijl en technieken. Luister naar zijn muziek, analyseer zijn akkoordprogressies, tokkelpatronen en solo's. Oefen regelmatig en concentreer je op het beheersen van zijn liedjes. Verwerk de technieken van Springsteen in je eigen spel, maar voeg ook je unieke touch toe om je persoonlijke stijl te ontwikkelen. Zoek hulp bij educatieve bronnen, zoals boeken, online tutorials en instructievideo's. Overweeg lessen te nemen van een gekwalificeerde instructeur die gepersonaliseerde feedback kan geven. Lid worden van een lokale gitaargemeenschap of workshops bijwonen kan je leerervaring ook verbeteren. Toewijding, oefening en een passie voor de muziek van Springsteen zullen je helpen om verder te komen op je gitaarreis.

Wat zijn enkele veelgebruikte gitaarakkoorden die in de liedjes van Bruce Springsteen worden gebruikt?

Enkele veel voorkomende gitaarakkoorden die in de liedjes van Bruce Springsteen worden gebruikt, zijn E, G, D, A, C en F. Deze akkoorden vormen de basis van veel van zijn composities en worden vaak gebruikt in zijn muziek. Bovendien neemt Springsteen variaties van deze akkoorden op, zoals barre-akkoorden en power-akkoorden, om diepte en complexiteit aan zijn geluid toe te voegen. Het verkennen van deze akkoorden en hun variaties geeft je een solide startpunt voor het spelen van de liedjes van Springsteen. Terwijl je dieper in zijn repertoire duikt, kom je aanvullende akkoorden en progressies tegen die zijn unieke stijl laten zien. Oefen deze akkoorden met precisie en ontdek hoe ze in verschillende nummers worden gebruikt om de essentie van Springsteens muziek op de gitaar vast te leggen.

Zijn er specifieke tokkelpatronen die ik moet kennen om nummers van Bruce Springsteen te spelen?

Ja, er zijn specifieke tokkelpatronen die vaak worden gebruikt in nummers van Bruce Springsteen. Hoewel de tokkelpatronen kunnen variëren, afhankelijk van het nummer, bevat Springsteen vaak een mix van neerwaartse en opgaande slagen om een ​​ritmisch gevoel te creëren. Rechte achtste-nootpatronen en combinaties van neerwaartse slagen met off-beat opgaande slagen worden vaak gebruikt. Het is belangrijk om goed naar de opnames te luisteren en live optredens te observeren om de nuances van Springsteens tokkeltechniek vast te leggen. Door te oefenen en vertrouwd te raken met deze patronen, kun je authenticiteit toevoegen aan je vertolkingen van zijn liedjes. Vergeet niet om aandacht te besteden aan dynamiek en accenten, aangezien deze een cruciale rol spelen bij het vastleggen van de energie en de geest van Springsteens muziek.

Kun je enkele beginnersvriendelijke Bruce Springsteen-nummers aanbevelen om op gitaar te leren?

Zeker! Als je een beginner bent die liedjes van Bruce Springsteen op gitaar wil leren, zijn hier enkele beginnersvriendelijke opties om mee te beginnen:

 1. "Born in the U.S.A.": Dit iconische volkslied heeft eenvoudige akkoordprogressies (D, G, A) en een duidelijk tokkelpatroon.

 2. "Hungry Heart": Met slechts een paar basisakkoorden (C, G, Am, F) is dit pakkende nummer perfect voor beginners. Het tokkelpatroon volgt een consistent ritme.

 3. "Dancing in the Dark": Dit populaire nummer bevat beginnersvriendelijke akkoorden (B, F#, G#m, E, C#m, A) en een relatief eenvoudig tokkelpatroon.

 4. "I'm on Fire": De angstaanjagende eenvoud van dit nummer maakt het ideaal voor beginners. De hoofdakkoordprogressie (Am, F, C, G) is gemakkelijk te begrijpen en het aanslagpatroon is benaderbaar.

 5. "The River": Deze oprechte ballad is opgebouwd rond basisakkoorden (G, C, D) en een zacht tokkelpatroon.

Deze nummers vormen een prima startpunt om de muziek van Springsteen op de gitaar te leren. Naarmate je meer zelfvertrouwen en vaardigheid krijgt, kun je complexere nummers uit zijn repertoire ontdekken. Vergeet niet om langzaam te beginnen, focus op nauwkeurigheid en geniet van het proces van het leren en spelen van deze tijdloze deuntjes.

Waar kan ik tabbladen of bladmuziek vinden voor de liedjes van Bruce Springsteen?

U kunt online tabbladen of bladmuziek vinden voor de liedjes van Bruce Springsteen uit verschillende bronnen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 1. Ultieme gitaar: Deze populaire website biedt een brede collectie gitaartabs, akkoorden en bladmuziek voor een breed scala aan nummers, waaronder die van Bruce Springsteen.

  (Video) How to play Im On Fire by Bruce Springsteen on guitar

 2. Muzieknoten: Musicnotes is een gerenommeerd platform dat digitale bladmuziek levert voor een diverse selectie artiesten, waaronder Bruce Springsteen. U kunt nauwkeurige bladmuziek voor zijn liedjes kopen en downloaden.

 3. Gitaar pro: Guitar Pro is een softwareprogramma met interactieve tabbladen voor gitaar, bas en andere instrumenten. Het beschikt over een uitgebreide bibliotheek met tabbladen, waaronder veel nummers van Bruce Springsteen, zodat je kunt leren en meespelen met de muziek.

 4. Officiële liedboeken: Bruce Springsteen heeft officiële liedboeken uitgebracht, met bladmuziek en tabbladen voor zijn liedjes. Deze kunnen worden gekocht bij verschillende muziekwinkels of online platforms.

Vergeet niet om de juistheid en betrouwbaarheid van de gevonden tabbladen of bladmuziek te controleren, aangezien door gebruikers gegenereerde inhoud in kwaliteit kan variëren. Gebruik deze bronnen om meer te leren over en te genieten van de muziek van Bruce Springsteen op de gitaar.

Wat zijn enkele tips om nummers van Bruce Springsteen nauwkeurig te spelen?

Om nummers van Bruce Springsteen nauwkeurig te spelen, volgen hier enkele handige tips:

 1. Luister goed: Besteed aandacht aan de originele opnames en live uitvoeringen van Springsteens liedjes om de nuances van zijn speelstijl, ritme en frasering vast te leggen.

 2. Bestudeer de akkoorden en progressies: Maak uzelf vertrouwd met de akkoordvormen en -progressies die in zijn liedjes worden gebruikt. Oefen soepel en nauwkeurig overgangen tussen akkoorden.

 3. Beheers de tokkelpatronen: Focus op het begrijpen en repliceren van de specifieke tokkelpatronen die door Springsteen worden gebruikt. Oefen het ritme en de dynamiek om de essentie van elk nummer vast te leggen.

 4. Omarm dynamiek en accenten: De muziek van Springsteen bevat vaak dynamische verschuivingen en accenten. Besteed aandacht aan subtiele veranderingen in volume, intensiteit en nadruk om de emotionele nuances van zijn liedjes naar voren te brengen.

 5. Doe het rustig aan en oefen: Begin door de nummers in een lager tempo af te spelen en verhoog de snelheid geleidelijk naarmate u zich meer op uw gemak voelt. Oefen regelmatig om spiergeheugen en nauwkeurigheid te ontwikkelen.

Onthoud dat nauwkeurigheid en aandacht voor detail de sleutel zijn tot het vastleggen van de essentie van de muziek van Bruce Springsteen. Door goed te luisteren, de akkoorden en progressies te bestuderen, de tokkelpatronen onder de knie te krijgen, de dynamiek te omarmen en regelmatig te oefenen, kun je zijn liedjes met precisie en authenticiteit spelen.

Zijn er gitaartechnieken die specifiek zijn voor de stijl van Bruce Springsteen?

Ja, er zijn gitaartechnieken die specifiek zijn voor de stijl van Bruce Springsteen. Hier zijn een paar opvallende:

 1. Krachtig tokkelen: Springsteen staat bekend om zijn energieke en krachtige tokkelstijl. Hij gebruikt vaak een mix van neerwaartse en opgaande slagen om een ​​stuwend ritme te creëren en de intensiteit van zijn muziek over te brengen.

 2. Dynamische fingerpicking: Hoewel Springsteen vooral bekend staat om zijn tokkelen, verwerkt hij af en toe fingerpicking-technieken in zijn liedjes. Dit voegt textuur en diepte toe aan zijn muziek en creëert een contrasterende dynamiek met zijn robuuste tokkelen.

 3. Barré-akkoorden en onderbroken akkoorden: Springsteen gebruikt vaak barre-akkoorden en onderbroken akkoorden om rijkdom en kleur aan zijn akkoordprogressies toe te voegen. Deze akkoordvormen zijn kenmerkend voor zijn geluid en dragen bij aan het onderscheidende karakter van zijn muziek.

 4. Live uitvoeringstechnieken: De live optredens van Springsteen staan ​​bekend om hun hoge energie en interactie met het publiek. Hij neemt vaak gitaarsolo's, geïmproviseerde secties en gitaarinteracties op het podium op die elk optreden uniek maken.

Door deze technieken in je spel op te nemen, kun je de essentie van de stijl van Bruce Springsteen vastleggen en in je eigen gitaarrepertoire inbrengen. Experimenteren met krachtig tokkelen, dynamische fingerpicking, barre-akkoorden en het verkennen van het live uitvoeringsaspect kan je helpen de geest van Springsteens muziek te kanaliseren.

Hoe kan ik de gitaarstijl van Bruce Springsteen verwerken in mijn eigen muziek?

Overweeg de volgende tips om de gitaarstijl van Bruce Springsteen in je eigen muziek te integreren:

 1. Bestudeer zijn technieken: Luister naar de muziek van Springsteen en analyseer zijn gitaarspel. Let op zijn akkoordprogressies, tokkelpatronen en solo's. Bestudeer zijn live optredens om zijn aanwezigheid en energie op het podium te observeren.

  (Video) Leer hoe je Born In The USA speelt op gitaar voor beginners

 2. Oefen zijn liedjes: Leer en oefen de liedjes van Springsteen op de gitaar. Concentreer u op het vastleggen van zijn gevoel, dynamiek en ritme. Let tijdens het spelen op zijn frasering en nuances.

 3. Experimenteer met vergelijkbare akkoordprogressies: Integreer akkoordprogressies die vaak worden gebruikt in de muziek van Springsteen in uw eigen composities. Verken zijn kenmerkende akkoorden, inclusief barre-akkoorden en open akkoorden, om een ​​Springsteen-achtig tintje aan je nummers toe te voegen.

 4. Ontwikkel je eigen vertelkunst: De muziek van Springsteen vertelt vaak verhalen. Verwerk verhalende elementen en betekenisvolle teksten in je composities en leg de essentie van zijn vertelstijl vast.

 5. Vind je eigen stem: Terwijl u zich laat inspireren door Springsteen, vergeet niet om uw unieke touch toe te voegen. Experimenteer met je eigen gitaartechnieken, songwritingstijl en muzikale invloeden om een ​​geluid te creëren dat zowel de invloed van Springsteen als je individualiteit weerspiegelt.

Door te studeren, oefenen, experimenteren en je persoonlijke touch toe te voegen, kun je de gitaarstijl van Bruce Springsteen in je eigen muziek opnemen en een uniek geluid ontwikkelen dat een eerbetoon is aan zijn invloed terwijl je je eigen artistieke stem uitdrukt.

Moet ik een akoestische of elektrische gitaar gebruiken om nummers van Bruce Springsteen te spelen?

De keuze tussen een akoestische of elektrische gitaar om Bruce Springsteen-nummers te spelen, hangt af van het specifieke nummer en het geluid dat je wilt bereiken.

 1. Akoestische gitaar: Springsteen staat bekend om zijn energieke akoestische optredens, vooral in zijn eerdere werk. Het gebruik van een akoestische gitaar kan helpen het rauwe en organische gevoel van zijn muziek vast te leggen, met name voor op folk geïnspireerde en introspectieve liedjes.

 2. Elektrische gitaar: De catalogus van Springsteen bevat ook geëlektrificeerde rocknummers. Om het volledige geluid en de kracht van deze nummers na te bootsen, heeft een elektrische gitaar vaak de voorkeur. Hiermee kun je experimenteren met verschillende tonen, effecten gebruiken en de opwindende solo's nabootsen die je in veel van zijn iconische nummers aantreft.

Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur en het specifieke nummer dat je wilt spelen. Denk na over de algehele sfeer, instrumentatie en het soort gitaargeluid dat je wilt bereiken. Of je nu kiest voor akoestisch of elektrisch, concentreer je op het vastleggen van de essentie van Springsteens muziek door je spel en interpretatie.

Artikel hoofdpunten

Kortom, het leren spelen van de gitaar van Bruce Springsteen heeft geleid tot een wereld van rock-'n-roll-passie en tijdloze melodieën. Leer de stijl van Bruce Springsteen kennen, leer essentiële akkoorden spelen en verbeter je tokkelpatronen om de essentie van zijn muziek tot leven te brengen en een solo te creëren.

In dit artikel hebben we je een schat aan informatie gegeven over de gitaartechnieken van Bruce Springsteen. Door populaire nummers op te splitsen, hebben we een visuele geschiedenis gegeven van de akkoordprogressies en tokkelpatronen die zijn kenmerkende geluid bepalen. Terwijl je deze liedjes en technieken leert, krijg je ook een beter begrip van hoe de muziek van Bruce Springsteen is opgebouwd.

Het is van cruciaal belang om goed te letten op de ritmische energie en emotionele diepgang van Bruce Springsteen terwijl je de zijne onder de knie krijgtgitaar stijl. Hoewel het stappenplan is verstrekt, is het jouw verantwoordelijkheid om je eigen creatieve reis te maken. Experimenteer, pas aan en creëer je eigen unieke nummers. Naast een eerbetoon aan de technieken van Bruce Bruce, ontwikkel je je eigen aparte stem als gitarist door ze in je spel op te nemen.

Luister zeker naar de muziek van Bruce Springsteen, verken zijn uitgebreide catalogus en oefen. Aanvullende bronnen kunnen worden gevonden door te zoeken naar instructieboeken, online tutorials en andere gitaristen die uw passie delen. Creëer een gemeenschap van muzikanten die je kunnen aanmoedigen en ondersteunen terwijl je groeit.

Je kunt doen wat je wilt, maar eerst moet je je gitaar uit de garage halen, aansluiten en je laten leiden door de geest van Bruce. Met de toewijding en het doorzettingsvermogen die nodig zijn om mee te doen, kun je de klassiekers van Bruce uitvoeren, zoals Born to Run, Dancing in the Dark en nog veel meer. Als je je gitaar volledig laat spelen, zal je spel naar nieuwe hoogten stijgen.

Hoe Bruce Springsteen op gitaar te spelen (3)

Charlie Kerlinger

(Video) How to play The River Bruce Springsteen Guitar Lesson + Tutorial

FAQs

What guitar strings does Bruce Springsteen use? ›

What Gauge Strings Does Bruce Springsteen Use? Dean Markley strings (00, 01) are used on his electric guitars. Bruce Springsteen has sold over 130 million records as a singer, songwriter, and musician since the 1970s.

Who is Bruce Springsteen's guitar tech? ›

Bruce Springsteen experienced a rare flub on stage while interacting with his longtime guitar tech Kevin Buell.

Is Bruce Springsteen considered a great guitarist? ›

I'm a good guitar player,” Springsteen told Stern, who had, earlier in the interview, admitted to being “star struck”. “My guitar playing is underrated as a matter of fact,” he added.

Why does Springsteen use Takamine guitars? ›

Takamine had a mountain to climb when it set out to challenge the dominance of American acoustic makers in the 1960s - but the Japanese company soon became master of the electro-acoustic format, relied upon by everyone from Bruce Springsteen to the Eagles and justly earning the title of the 'hardest-working guitars in ...

Did Eddie Van Halen have a guitar tech? ›

Tom Weber was Eddie Van Halen's guitar tech for 13 years from 2007 to 2020.

Does Bruce Springsteen's wife play guitar in his band? ›

Who was Prince's guitar tech? ›

Prince's longtime guitar tech was the great, Takumi Suetsugu, who is universally revered in the guitar tech world, but on occasion other techs would fill in during different periods of his career.

Who is the famous guitarist that can't read music? ›

English rock and blues guitarist, singer, and songwriter, Eric Clapton ranked second in the Rolling Stone's list of the '100 Greatest Guitarists of All Time' despite not being able to read music.

Who is the most talented guitarist ever? ›

Top 10 Best Guitarists of All Time
RankGuitaristTop Strength
1Jimi HendrixInventing New Techniques
2Jimmy PageVersatility and Innovative Use of Guitar Effects
3Eric ClaptonIndisputable Mass Appeal
4Guthrie GovanAll-Around Technical Virtuoso
6 more rows
Apr 13, 2023

Which is better Stratocaster or Telecaster? ›

As a beginner, you're almost certain to be still figuring out what that is. So it becomes a matter of what kind of sound and feel you want. If you're into country, rock, or heavier styles a Telecaster might provide a better starting point. If you are into blues and funk a Stratocaster might be the way to go.

Why did Clapton stop using Gibsons? ›

In 1970, Clapton switched from Gibson electric guitars to Fender Stratocasters, largely due to the influences of Jimi Hendrix and Blind Faith bandmate Steve Winwood.

What guitar does Mick Jagger use? ›

Gibson Les Paul SG Standard.

Who did Eddie Van Halen think was the best guitarist? ›

Eddie's most commonly cited early guitar hero is Eric Clapton; in interviews he always cited EC as his great early inspiration, but he was also a great fan of Jimmy Page, Ritchie Blackmore and indeed Allan Holdsworth.

Did the Beatles have guitar techs? ›

Keith Smith has been Paul McCartney's instrument technician since the 1980s and is the custodian of such iconic instruments as Paul's 1962 Hofner 500/1 bass played on so many Beatles, Wings & solo hit records and his 1964 Epiphone Texan acoustic guitar ("Yesterday" was recorded on it).

What did Van Halen call his guitar? ›

E.L.V.H., Inc. This Fender Masterbuilt Custom Shop guitar was played by Dutch-American musician Edward “Eddie” Van Halen ( 1955-2020) while on tour in 2007-2008. It is a replica of the guitar built by Van Halen in 1977 and named “Frankenstein” by fans (the guitar is also referred to as "Frankenstrat" and "Frankie”).

Did Mick Jagger play guitar? ›

3) In addition to being a crazy talented singer, Jagger also plays the harmonica, piano, guitar and tambourine.

How much did Bruce Springsteen's first guitar cost? ›

Below, here are five things we learned from Born to Run. Springsteen bought his first guitar for $18 by working as a "lawn boy," cutting grass for 50 cents an hour. It was, as he tells it, a "funky brown model" from the Western Auto store, which specialized in auto parts and cheap guitars.

Who plays guitar in Bon Jovi? ›

What rank is Prince as a guitarist? ›

On Rolling Stone's list, he ranked 33rd, five spots beneath Johnny Ramone, a guitarist widely beloved for not being very good.

How good of a guitarist is Prince? ›

A master of the devastating solo and electrifying riff, the Artist was also a considerable talent when it came to vigorous funk and elegant chord-craft. Never one to shy from demonstrating his superhuman guitar credentials, Prince's canon of studio albums features innumerable examples of his talent.

Did Jimi Hendrix have a guitar tech? ›

Jimi Hendrix and his guitar tech Roger Mayer were famous for innovation on the guitar—both in terms of technique and technology.

What guitar strings did Eddie Van Halen use? ›

Initially, Eddie used his own mixture of Fender strings, heavy on top, lighter on the bottom. This ended up not working very well, so instead Eddie Van Halen changed to a regular set of strings. He used Fender Heavy Strings to begin with, later on changing to Fender 150XL gauge strings.

What kind of strings does Eric Clapton play? ›

“Guitar Strings: What Kind Does Eric Use? For his electric guitars, Eric uses Ernie Ball . 10 to . 46 gauge strings.

What strings does Wolfgang Van Halen use? ›

"I have been using D'Addario products for as long as I can remember. Strings and cables with D'Addario, drumheads with Evans, and sticks with ProMark." "I have been using D'Addario products for as long as I can remember.

What strings does Zac Brown use? ›

Zac's Guitars

All of the band's guitars are tuned a half-step down and all of the band members use D'Addario strings.

What guitar strings does Motley Crue use? ›

Mötley Crüe

"I always try to think a little bit out of the box. A little to the left. Everyone does 4/4, 4/4." Watch Mick Mars of Mötley Crüe dive into his early inspirations, his creative process, and how he gets his signature tone with Ernie Ball strings.

What gauge strings did Jimi Hendrix use? ›

So what strings did Jimi Hendrix use? Jimi Hendrix used Fender Rock 'N' Roll Standard 150 light gauge strings.

What strings does Paul Stanley use? ›

Paul Stanley plays Ernie Ball Regular Slinky guitar strings. Join the legacy. Try a set.

What strings does Ed Sheeran use? ›

According to his guitar tech, Sheeran only uses Elixir Acoustic Nanoweb light 12-53 strings.

What string does Korn use? ›

This set of Heavy Core Strings was developed with great input from Head and Munky for increased dynamic range, optimal tension when drop-tuned, and incredible tuning stability when playing hard on 7-string guitars.

What kind of strings are on Willie Nelson's guitar? ›

On his Martin N-20 guitar, Willie Nelson employs La Bella Folk Singers 830 strings. Black nylon strings with ball ends are used, and they frequently break at the knot.

What strings does David Gilmour play? ›

David Gilmour's Custom Guitar String Gauges

He uses gauges 10, 12, 16, 28, 38, and 48 on his Fender Stratocaster™, and gauges 10.5. 13, 17, 30, 40, and 50 on his Gibson Les Paul™.

What strings did Joe Bonamassa use? ›

Guitar Strings. Joe Bonamassa plays Ernie Ball Regular Slinky electric guitar strings.

What string does Metallica use? ›

Papa Het's Ernie Ball Hardwired Master Cores Strings.

What strings does Tim Reynolds use? ›

011s to . 050s strings on the Les Pauls. Tim's stack consists of a Marshall JCM2000 DSL50 head and a Marshall 1960A 4x12 cabinet. Tim was nice enough to write out his setup for me during an interview.

What strings does Omar Rodriguez use? ›

I like the orange Dunlop Tortex picks and I use Ernie Ball strings gauged . 013 to . 056 with a wound third.

What strings does Jeff Loomis use? ›

Jeff Loomis Strings
 • Recommended. Ernie Ball 2222 Hybrid Slinky 9-46 Electric Guitar Strings. ...
 • Ernie Ball Nickel Wound .066w Electric Guitar Single String. Made in the USA & used by Guitar Legends all over the World. ...
 • Ernie Ball Paradigm Hybrid Slinky 9-46 Electric Guitar Strings. Ernie Ball P02022 Paradigm Hybrid Slinky, 9-46.

Videos

1. bruce springsteen gitaarles
(Kris Lap)
2. Bruce Springsteen I'm On Fire Guitar Lesson + Tutorial
(Jon MacLennan)
3. F akkoord voor gitaar in 4 stappen | gitaarles voor beginners
(Sixstrings)
4. Fire - Pointer Sisters & Bruce Springsteen - Ukelele Les/TUTORIAL (NL)
(Ukelele4U)
5. Gitaarles nr 198 g en g Bruce Springsteen Fire Zeer Geschikt voor de beginners
(jertom63)
6. Run to You Bryan Adams leren spelen op gitaar
(Sixstrings)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated: 20/10/2023

Views: 5715

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.