Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (2024)

 • Welkomsbericht
 • Overzicht
 • Cultuur
 • Royalty
 • Bedrijf

Beste bezoeker,

Welkom in mijn Rajasthan, fascinerend Rajasthan.

Dit land is een kleurrijke mengelmoes van massieve forten, prachtige paleizen, diverse culturen, verrukkelijke keukens en warme mensen, te midden van een ruig maar uitnodigend landschap.

Het is een land dat mij en talloze anderen heeft geïnspireerd. Kom betreden op het zand van de tijd. In Rajasthan vind je elke tint in het grote palet van de natuur - het rode zand, het blauw van royalty's, de roze steden of de amberkleurige zonsondergangen. Geef je over aan de klanken van snuisterijen of de klanken van de alles overwinnende wind. Zicht en geluid dat ver verwijderd is van welke stad dan ook. Beelden en geluiden die je meenemen in een folklore.

Muziek, kunst en dans zijn verweven in elke centimeter van dit land dat ik het paradijs noem. Je vindt het uitgehouwen in elke zandkorrel. Hier vind je het verleden, het heden en de toekomst. Je zult passie vinden. Je zult avontuur vinden. En je zult jezelf vinden.

Kom, loop de onvergetelijke omhelzing van mijn Rajasthan binnen.

Ministerie van Toerisme, Rajasthan

Rajasthan, het Land der Koningen, staat synoniem voor heldenmoed, royalty's en eer. Historische verhalen over gestreden veldslagen en romantiek van de rijkdom sieren de muren van de staat. Gevestigd in het tijdperk gekenmerkt door ballads uit de oorlog, maar levend in de moderne tijd, is deze prachtige regio een bestemming voor reizigers. Wie op zoek is naar de overblijfselen van het verleden, mag een reis naar Rajasthan niet laten liggen. Voor zwervers die geïnteresseerd zijn in avonturen in de verschillende landschappen, moet u zeker een glimp opvangen van deze avontuurlijke staat. En voor degenen die van plan zijn een rustig verblijf te hebben terwijl ze staren naar de schoonheid van de gouden zandduinen, staat Rajasthan bovenaan je lijst. Ontdek de verscheidenheid van oud en nieuw in Rajasthan, een schitterend juweel van India.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (1)

GESCHIEDENIS

Het uiteenvallen van het goed verspreide Gupta-rijk markeert het begin van Rajputana, een verzameling van verschillende prinselijke staten van Rajasthan. De Rajputs kregen te maken met verschillende moslimaanvallen, maar hun moed en eer voor hun land hielden hen sterk. Deze periode van evolutie was getuige van grote leiders zoals Prithvi Raj Chauhan, Rana Pratap van Mewar die de machtige Mughal-keizer Akbar trotseerden.

In de 18e eeuw stond het Mughal-rijk echter voor een grote terugval toen de Britten hun aanwezigheid in het land lieten voelen. De meeste prinselijke staten gingen door met zelfbestuur, maar ten tijde van de onafhankelijkheid bestond Rajputana grotendeels uit 18 prinselijke staten, twee stamhoofden en een door de Britten bestuurde provincie Ajmer-Merwara.

De jaren vijftig markeren de samenvoeging van deze 18 provincies tot één hele staat en Sawai Man Singh II, toen Maharaja van Jaipur, werd de Rajpramukh. Tegenwoordig heeft Rajasthan 33 districten met een oppervlakte van 3.42.239 vierkante kilometer.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (2)

TOPOGRAFIE

De contouren van Rajasthan zijn gevarieerd en goed verdeeld door de Aravalli-reeks die zich van het zuidwesten naar het noordoosten over de staat verspreidt. Met een onproductieve regio in het noordwesten tot een relatief vruchtbaar land in het oosten. De topografie van Rajasthan is een mengelmoes van zandwoestijnen en vruchtbare vegetatie. Het is de thuisbasis van de Great Indian Thar-woestijn en de Chambal-rivier, die als enige verantwoordelijk is voor de watervoorziening in de regio.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (3)

INFRASTRUCTUUR

Ongeacht de rijke culturele wortels, is Rajasthan net zo modern en bloeiend als elke andere stedelijke stad. Op de provinciale wegen pronken de duurste voertuigen en rijden er tegelijkertijd kameelkarren, door paarden getrokken tonga's en scooterriksja's. De regio is goed verbonden door een netwerk van wegen en een gestaag verbeterend transportsysteem.

Als het op accommodatie aankomt, verwelkomt Rajasthan koninklijke toeristen en backpackende reizigers in gelijke mate. Uw keuzes variëren van luxe hotels tot voordelige maar comfortabele slaapzalen. De Rajasthan Tourism Development Corporation, eigendom van de staat, runt ook een hotelketen op de belangrijkste bestemmingen. Deze toeristenbungalows bieden redelijk geprijsde accommodatie in de vorm van slaapzalen, eenpersoonskamers, luchtgekoelde kamers en kamers met airconditioning.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (4)

KUNST EN INDUSTRIE

Wanneer men spreekt over een rijke cultuur in India, is Rajasthan wat in ons opkomt. Rajasthan bewijst het al enkele jaren waar te zijn en geeft elke nuance van zijn authentieke beschaving weer in zijn kunstwerken. Steen, klei, leer, wol, hout, lak, glas, messing, zilver, goud en textiel. Noem maar op en de ambachtelijke industrie van Rajasthani heeft het. De industrie zorgt niet alleen voor massale werkgelegenheid, maar is ook een manier om jarenlange familiebedrijven die eeuwen geleden zijn opgericht, in stand te houden.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (5)

RITME EN RESONANTIE

Geboren en gecultiveerd in de voormalige koninklijke hoven van Rajasthan, staat de staat bekend als de geboorteplaats van verschillende muziek- en kunstvormen. De plaats van dansers versierd met kleurrijke kleding die bewegen op de melodieuze klanken van de traditionele snaarinstrumenten vormt een perfecte aanvulling op de achtergrond van het gouden zand en de karmozijnrode lucht van de Thar-woestijn. Rajasthan is waar de voorouderlijke folkloreverhalen van het koningshuis tot leven komen. Rajasthan's ritme en resonantie in zijn rustieke vorm weerspiegelt echt de glorie van de staat, de religieuze betekenis van elk incident en ondersteunt de moed en dapperheid van de Rajputana's.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (6)

DE ARCHITECTUUR

Elke stad in Rajasthan is gemarkeerd met een kleur en elk van deze kleurrijke regio's wordt begrensd door een verbazingwekkende architectonische structuur. Of het nu de roze tinten van Jaipur zijn, de koningsblauwen van Jodhpur of de gouden gloed van Jaisalmer, het raamwerk van elke stad is versierd met eeuwenoude architectuur.

De staat was getuige van langdurige heerschappij van de Mughals en hindoes. Aldus het ingewikkelde en belangrijke houtsnijwerk verklarend. De forten, tempels, paleizen, haveli's en trappenhuizen spreken allemaal van de Rajputana-cultuur. Rajasthan is niets anders dan een visuele traktatie voor reizigers.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (7)

DE MENSEN

Er wordt aangenomen dat het dialect, de keuken, het water en de tulband in Rajasthan elke 20 kilometer veranderen. Marwari in het westen van Rajasthan, Jaipuri of Dhundhari in het oosten en zuidoosten, Mewati in Alwar, Braj Bhasa in Bharatpur, Mewari in Udaipur en de lijst gaat maar door. Dit verklaart dus de gevarieerde culturen en geloofsovertuigingen die in deze onafhankelijke maar gestaag voortschrijdende staat worden aangetroffen.

Kom moderne verstedelijking, de mensen in Rajasthan hebben nog steeds vastgehouden aan hun wortels uit keuze. Hun gastvrijheid en simplistische gedrag is waar je waarschijnlijk je hart aan verliest in Rajasthan.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (8)

HET ETEN

In Rajasthan komt er nooit een einde aan naar de lippen smakkend eten om je vingers bij af te likken. De lekkernijen weerspiegelen de Rajputana-cultuur in de puurste vormen. Net als het dialect, verschilt ook de keuken in Rajasthan om de paar kilometer. De meest bekende gerechten zijn echter nog steeds de Dal-bati-churma, lal en safed maans, soyeta en lasun-ki-chutney die ervoor zorgen dat u van uw smaakpapillen geniet.

Vroeger, als gevolg van de oorlogssituaties en het gebrek aan vegetatie in Rajasthan, bereidden vrouwen gerechten die gedurende een lange periode konden worden bewaard. Maar gezien de modernisering in het land, zijn groenten en fruit van over de hele wereld gemakkelijk verkrijgbaar in de staat. In de grote steden vind je ook internationale eetstalletjes.

Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (9)

DE ROYALITEIT VAN RAJASTHAN

Het koningschap van Rajasthan behoort niet alleen tot het verleden. Zelfs vandaag de dag heeft Rajasthan verschillende koninklijke families die de rijke en weelderige levensstijl van vervlogen tijden voortzetten.

DE MEWAR-DYNASTIE

Mewar of Mewad, een van de oudste dynastieën van Rajasthan, bracht meer dan 75 heersers voort. Rana Sriji Arvind Singh Mewar is de 76e bewaarder van deze koninklijke dynastie. Mewar, 's werelds oudste nog bestaande stamboom, heeft zijn overblijfselen verspreid over Rajasthan via prachtige historische hotels, resorts en liefdadigheidsinstellingen. Het magnifieke Jag Mandir-paleis aan het Pichola-meer is ook een kenmerk van de Mewar-afkomst.

DE KONINKLIJKE FAMILIE VAN ALSISAR

Abhimanyu Singh, ook bekend als de Raja van Khetri, is de 16e erfgenaam van de koninklijke familie van Alsisar. Onder het geslacht bezit hij een haveli in de roze stad Jaipur en Ranthambore. Hij is ook de co-sponsor van een jaarlijks EDM-festival, Magnetic Fields.

DE KONINKLIJKE FAMILIE VAN JODHPUR

Afgezien van enkele forten en paleizen, is de koninklijke familie van Jodhpur de trotse eigenaar van 's werelds grootste privéwoning - de Umaid Bhawan in Jodhpur.

 • Investeringsbrochure - 2016
 • ILM-locaties
 • MUIZEN
 • Incentives beschikbaar voor vestiging van Hotel Industries in Rajasthan
 • Rajasthan investeringsbeleid 2003
Rajasthan in een oogopslag - Rajasthan Toerisme (2024)

FAQs

What is the famous thing in Rajasthan? ›

Rajasthan is known for its historical hill forts & palaces, it is claimed as the best place for tourism-related to palaces. Umaid Bhawan Palace: It is the largest Royal Palace in Rajasthan. It is also one of the largest private residences in the world.

What is the capital of Rajasthan? ›

The capital city of Rajasthan is Jaipur, in the east-central part of the state. The city is known for its beauty, and it is unique in its straight-line planning.

What is Jaipur best known for? ›

THE PINK CITY

Planned by Vidyadhar Bhattacharya, Jaipur holds the distinction of being the first planned city of India. Renowned globally for its coloured gems, the capital city of Rajasthan combines the allure of its ancient history with all the advantages of a metropolis.

Why is Rajasthan called Land of Kings? ›

The early history of Rajasthan includes some of the great Maharanas, Nawabs and Rulers. Prominent among them were Prithiviraj Chouhan, Samrat Hem Chandra Vikramaditya (also known as Hemu), Mughal Emperor Akbar, Maharana Udai Singh, Maharana Pratap, Raja Maan Singh and others.

What food is Rajasthan famous for? ›

A favoured rice dish of Rajasthan, Gatte ki Khichdi or Ram Paulo as it is known, is a rice dish whose creation is credited to the scarcity of green leafy vegetables in this desert region. Gatte ki Khichdi is prepared with spices, green peas, boiled/fried besan dumplings and aromatic rice.

What is the best time to visit Rajasthan? ›

Some knowledge about what the temperature and weather is like during the year can help you in better planning your itinerary.
 • Rajasthan during the different times of the year. ...
 • Winters – The winters are marked as being the best season to visit Rajasthan.

What is the Favourite food of Jaipur? ›

Top 10 Famous Foods in Jaipur
 • Rajasthani Thali.
 • Laal Maans.
 • Lassi.
 • Penne-Pasta-and-Cheese-Cake.
 • Daal Baluchi.
 • Pyaz Kachori.

Which is the No 1 tourist places in Jaipur? ›

Hawa Mahal is a five-storied pyramidal edifice constructed out of red and pink sandstone and is among the most popular tourist places to visit in Jaipur.

Which tribe is highest in Rajasthan? ›

Bhils, the principal tribe of Rajasthan, comprise approximately 39% of the total tribal population in Rajasthan. Banswara area is dominated by this tribal group. They were believed to be fine archers and some Bhil bowmen found a mention in the Ramayana and the Mahabharata.

What is the culture of Rajasthan? ›

Rajasthan is famous for textiles, semi-precious stones, and handicrafts, as well as for its traditional and colorful art. Rajasthani furniture is known for its intricate carvings and bright colours. Block prints, tie and dye prints, Bagaru prints, Sanganer prints and Zari embroidery are famous.

Was Rajasthan a part of British India? ›

The British made several treaties with rulers of Rajasthan and also made allies out of local rulers, who were allowed to rule their princely states. This period was marked by famines and economic exploitation. After Indian Independence in 1947, the various princely states of Rajasthan were integrated.

What is the food of Jaipur culture? ›

Food of Jaipur

You can taste the old Rajasthan by Dal Bati Churma, Missi Roti and sweets like Ghevar, Feeni, Gajak and Chauguni ke laddu.

What is the language of Rajasthan? ›

At present, Hindi written in Devanagri script is recognised as the official language under the Rajasthan Official Language Act, 1956.

Which city is called Heart of Rajasthan? ›

It is located at the centre of Rajasthan. It is also known as heart of Rajasthan. The city was established as "Ajayameru" (translated as "Invincible Hills") by a Chahamana ruler, either Ajayaraja I or Ajayaraja II, and served as their capital until the 12th century CE. Ajmer is surrounded by the Aravalli Mountains.

What is the famous sweet of Rajasthan? ›

Rabri Ghevar is a traditional sweet dish of Rajasthani cuisine. This sweet dish is ideally prepared for festivals and special occasions like Raksha Bandhan and Teej. the combination of rabri with ghevar gives it more amazing taste. People of Rajasthan also prepare it during there famous festival Gangaur.

What is the famous vegetable of Rajasthan? ›

Potatoes and pumpkin (petha) are favourite vegetables of the Rajasthanis and feature in different ways in their meals. Aloo Pethe ka Saag cooked with whole spices and curds can be relished with stuffed puris.

Which fruit is famous in Rajasthan? ›

Here are some of the most famous fruits of Rajasthan: Kachri: Kachri is a small, tangy fruit that is commonly used as a souring agent in Rajasthani cuisine. It is often used in pickles, chutneys, and curries. Ber: Ber, also known as Indian Jujube, is a small, sweet fruit that is commonly eaten fresh or dried.

Which month is the coldest month in Rajasthan? ›

Winter (December - March)

Months between December and March mark the winter season in Rajasthan. January is the coldest month and the minimum temperature at some places falls to -2°C. However, the average temperature during this season hovers around 10°C, thereby, luring scores of tourists.

Which is the most hot month of Rajasthan? ›

Quick Climate Info
Hottest MonthMay (94 °F avg)
Coldest MonthJanuary (60 °F avg)
Wettest MonthAugust (6.72" avg)
Windiest MonthJune (8 mph avg)
1 more row

How much does a trip to Rajasthan cost? ›

Most Popular Rajasthan Tour Packages
Rajasthan Tour PackagesNo. of Nigts / DaysPrice*
Best of Rajasthan - Durga Puja Special6 Nights / 7 DaysRs. 35 990
Magnificient Udaipur and Kumbhalgarh3 Nights / 4 DaysRs. 19 299
Rajasthan - Architectural Delight3 Nights / 4 DaysRs. 22 399
2 more rows

What is history Rajasthan famous for? ›

The history of Rajasthan can be classified into three parts owing to the different epochs- Ancient, Medieval and Modern. Rajput clans emerged and held their sway over different parts of Rajasthan from about 700 AD. Before that, Rajasthan was a part of several republics. It was a part of the Mauryan Empire.

What is the traditional object in Rajasthan? ›

The state is famous for its contemporary yet ethnic style of jewellery, ranging from mirrored lac bangles, glass bangles, Kundan jewellery, Jadau necklaces, Meenakari jewellery, Thewa jewellery and more. Rajasthan is also known for the precious gems and stones, embellished into gold or silver jewellery.

Why is Rajasthan unique? ›

The vibrant state of Rajasthan proudly houses the largest desert of India, which is the Thar Desert, also known as The Great Indian Desert. Not just this, the desert is also the world's 17th largest desert and 9th largest subtropical desert.

Why is Rajasthan important in India? ›

Rajasthan, also known as the “Land of Kings” or “Land of Kingdoms,” is India's largest state in terms of area. The state is located in the country's northwest and is a cultural melting pot. The ruins of the Indus Valley Civilization, temples, forts, and fortresses can be found in almost every city.

What is the oldest civilization in Rajasthan? ›

The history of human settlement in the west Indian state of Rajasthan dates back to about 5,000 years ago. Around 1400 BC, the Matsya tribe occupied the region. Parts of Rajsthan also belonged to the site of the Indus Valley Civilization.

Which language is spoken in Rajasthan? ›

Rajasthani (Devanagari: राजस्थानी) refers to a group of Indo-Aryan languages and dialects spoken primarily in the state of Rajasthan and adjacent areas of Haryana, Gujarat, and Madhya Pradesh in India. There are also speakers in the Pakistani provinces of Punjab and Sindh.

What is the unique culture and tradition of Rajasthan? ›

Rajasthan has a rich tradition of folk music and dance, with each region possessing its unique style. The music has strong religious undertones to it and is sung with devotion. Most songs are folk idioms of saints such as Surdas, Kabirdas, Meerabai and others famous worshipers.

What is Rajasthan cultural symbol? ›

Chinkara is the official state Animal of Rajasthan.

Why do people love Rajasthan? ›

The Forts Are Incredible

Rajasthan is known for its impenetrable ancient hill forts, towering over bustling cities and expansive landscapes. Six have UNESCO World Heritage Site designation — Chittorgarh; Kumbhalgarh; Sawai Madhopur; Jhalawar; Jaipur; and Jaisalmer — and it's not hard to see why.

Is Rajasthan rich in culture? ›

India is a land of diverse cultures, traditions and history, and the largest state of Rajasthan is no exception. This state is located in the northwestern region of India and is known for its rich cultural heritage and architectural marvels.

What is the famous personalities of Rajasthan? ›

Famous Personalities of Rajasthan
 • Brahmagupta. Brahmagupta was an Indian mathematician born in Bhinmal, Rajasthan, India, around 598 AD. ...
 • Brahmagupta Biography. This section covers the brief biography of mathematician Brahmagupta. ...
 • Prithvi Raj Chauhan. ...
 • Bhairon Singh Shekhawat. ...
 • Muhnot Nainsi. ...
 • Ghanshyam Das Birla. ...
 • Conclusion.

What is Rajasthan popular clothes? ›

Traditional attire for Rajasthani women is ghagra, choli (also called kanchli or kurti) and odhni.

Which fabric is Rajasthan famous for? ›

Textiles of Rajasthan – Bandhini or Bandhej

Bandhini use is common on turbans, dupattas, and sarees, in accompaniment with embroidery, mirror-work, and appliqué. A famous style of patterning the fabric with a tie-and-dye technique, the practice is 5000 years old. Bandhani means bandhna or to tie.

What do people wear in Rajasthan? ›

Some of the best Rajasthani traditional dresses you must try
Traditional Dresses for MenTraditional Dresses for Women
DhotiGhagra
AngrakhaCholi
PyjamaOdhni or Chunari
BandhgalaMojaris or Jootis
2 more rows
Jan 19, 2023

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5857

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.